Hidroizolacija podruma s vanjske strane

18.03.2017. 20:26

 

DEUXAN 2K

 
 
 
 
 
Bitumen je jedan od najstarijih prirodnih građevinskih materijala kojeg su koristili još i stari Egipćani (prilikom procesa mumifikacije ili pak kao zaštitu trupa čamaca), a danas je uvelike rasprostranjen u cestogradnji (prije polaganja asfaltnog zastora, na aerodromskim pistama i pločnicima, za zalijevanje betonskih reški) te u građevinarstvu gdje se koristi kao hidroizolacija podzemnih i nadzemnih dijelova objekta (podrumi, krovovi). Zadnjih godina tendencija je da se bitumenske trake tj. ljepenke na krovovima koriste sve manje uz prisutnost sintetičkih membrana koje pružaju bolje tehničke karakteristike (membrane na bazi PVC-a, TPO-a, ECB-a i sl.), trajnije su i omogućuju bržu ugradnju i ne zahtijevaju upotrebu otvorenog plamena pri ugradnji.
Međutim, pri hidroizolaciji podzemnih dijelova objekata bitumen je i dalje uvelike prisutan, zbog niza povoljnih karakteristika u pogledu tehnologije ugradnje, trajnosti i nadasve optimalne cijene. Pritom se, još uvijek, kao najčešće rješenje hidroizolacije, koriste klasične bitumenske ljepenke koje se ugrađuju zavarivanjem vrućim plamenom u dva sloja na prethodno naneseni temeljni premaz nekom vrstom bitumenske emulzije.
Navedeni način ugradnje zahtijeva punu pažnju i, ukoliko se izvodi prema pravilima struke i u skladu s uputama proizvođača, značajno vrijeme. Izrada detalja kao što su npr. prodori ili promjene geometrije (npr. kutovi ili spojevi pod-zid) zahtijevaju prije svega veliko znanje i iskustvo izvođača, ali bez obzira na sve, vrlo često su teško izvedivi ovakvom vrstom proizvoda. Iz tog razloga se u velikom broju slučajeva navedeni detalji izvedeni klasičnim bitumenskim ljepenkama ne izvedu dovoljno kvalitetno i pritom je trajnost cjelokupnog hidroizolacijskog sustava ugrožena što na kraju rezultira procurivanjima i velikim troškovima sanacije. Zadnjih godina se, iz navedenih razloga, u području bitumenskih hidroizolacija sve više nude sustavi u obliku polimer-bitumenskih premaza ili samoljepljivih folija s kojima je znatno olakšana izvedba detalja i kojima se postiže veća sigurnost, trajnost i brzina izvođenja podzemnih hidroizolacija. KÖSTER Bauchemie AG na tom području može ponuditi visokokvalitetne proizvode i sustave, a u ovom ćemo se dijelu fokusirati na premaze obzirom da ne zahtijevaju nikakvu specijalnu opremu – sve što vam treba je gleter, četka, čista kanta, mješalica i naravno – materijal i dobra volja.
Hidroizolacijskim premazima kao što su KÖSTER Deuxan 2K (ugradnja gleterom ili četkom) ili KÖSTER Deuxan Professional (ugradnja strojno špricanjem) moguće je izvesti hidroizolaciju:
 POLIMER-BITUMENSKI DEBELOSLOJNI HIDROIZOLACIJSKI PREMAZI – Nova generacija bitumenskih hidroizolacija za podzemne dijelove konstrukcija
 
 

• vanjskih ukopanih zidova,
• temelja i temeljnih ploča,
• terasa iznad negrijanih prostora,
a prema normama EN 15814 i DIN 18195 (polimerom modificirani bitumenski debeloslojni premazi za hidroizolaciju).

Ovo su samo neke od prednosti ispred klasičnih bitumenskih traka, odnosno ljepenki:

 

1. JEDNOSTAVNIJA UGRADNJA
Kao što je već napomenuto, klasične bitumenske ljepenke se (nakon temeljitog čišćenja i ugradnje temeljnog premaza) plamenikom punoplošno zavaruju za podlogu. Pritom je vrlo važan detalj koji vrlo lako može dovesti do loše kvalitete ugradnje – ukoliko se ljepenka predugo izloži plamenu – stanjit će se sloj trake, a s druge strane, ukoliko se varenje izvede prebrzo – neće se osigurati 100 %-tna prionjivost na podlogu. Upotrebom polimer-bitumenskog premaza prionjivost na podlogu je nakon ugradnje gleterom ili četkom neupitna, a kontrola se tijekom ugradnje regulira vrlo jednostavno uz pomoć slijedećeg mjerača:

Mjerač debljine se utisne u svježi sloj

– kad se izvuče očitava se debljina

 

2. SIGURNIJA UGRADNJA
Ugradnja hidroizolacije pomoću bitumenskih premaza puno je sigurnija iz više razloga, a u pogledu tehnologije ugradnje u usporedbi s klasičnim ljepenkama. Bitumenske ljepenke se često ugrađuju na pogrešan način od strane neovlaštenih i needuciranih izvođača:
• Ne poštuju se minimalni preklopi pri varenju (minimalno 10 cm)
• Ljepenka se vari UVIJEK u 2 sloja (osim u slučaju hidroizolacije mostova gdje se specijalne trake debljine 5mm ugrađuju u jednom sloju)
• Prvi sloj ljepenke se NE SMIJE pozicionirati poprečno u odnosu na prvi sloj (takav tip preklopa će na ravnom krovu izazvati ‘’kockaste bazene’’ u kojima će se zadržavati voda)
• Preklope drugog sloja membrane UVIJEK odmaknuti od preklopa prvog sloja
 
 
Priprema materijala KÖSTER Deuxan
 
 3. BRŽA UGRADNJA
U prosjeku, jedan radnik (varioc) može punoplošno zavariti 100 m2 bitumenske trake (ljepenke). S bitumenskim premazom (KÖSTER Deuxan 2K) i gleterom, isti radnik može premazati 120 m2. A ukoliko se bitumenski premaz (KÖSTER Deuxan Professional) ugrađuje strojno špricanjem – ugradnja je barem 2x brža!
 
 

Dvostruko brža ugradnja može se postići strojnim špricanjem (KÖSTER Deuxan Professional)

 

 
4. OBRADA DETALJA
Detalji se premazom izvode brže i sigurnije sa 1K visokoelastičnim bitumenskim premazom KÖSTER KBE Tekuća Folija kojeg karakterizira izduženje pri lomu 900 % i prionjivost na sve uobičajene građevinske materijale (beton, cementni mortovi, drvo, žbuka, metal, plastične cijevi i sl.)
 
 
Varenje ljepenke uz plastične prodore je vrlo riskantno i sporo –
1K premaz KÖSTER KBE Tekuća Folija omogućava daleko jednostavniju i bržu ugradnju
 
 

KÖSTER KBE Tekuća Folija – ekstremna elastičnost (izduženje pri lomu > 900%, odnosno 9 puta se može istegnuti prije puknuća)

 

Vrlo često se pri odabiru investitori i izvođači odlučuju na bitumenske ljepenke slabijih mehaničkih karakteristika (vlačne čvrstoće, fleksibilnosti pogotovo pri nižim temperaturama) i lošijeg bitumenskog sastava (s manje polimera) koje su u startu cjenovno vrlo povoljne, ali se u dužem vremenskom periodu, u pogledu trajnosti, pokažu vrlo lošim odabirom.
Polimer-bitumenski premazi (kao npr. Deuxan 2K) u ovom slučaju osiguravaju najbolju kvalitetu materijala što pokazuju i neke od karakteristika, a s kojima se eventualno mogu usporediti najbolje bitumenske ljepenke namijenjene za ugradnju u podzemnim konstrukcijama. U ovom slučaju se, pogotovo kad se u obzir uzme trošak cijene rada i brzina izvedbe, primjena polimer-bitumenskih premaza pokazuje kao optimalan izbor.

 

 

 

Fotografije

Deuxan-XPS_webKBE-detalj_webKoester-271_webMiješanje-Deuxan_webP1010073_webShare2015-11-12-802fded346f5b8e97ae3351295c537e24b97f0d3f0398147319ce1de3d320fa7-Picture_webUntitled-1web1111

Arhiva vijesti